Η ΘΑΣΟΣ

Στο κέντρο της Χρυσής Ακτής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται το Intra Mare-luxury apartments & studiosΤην επιχείρηση ίδρυσε η οικογένεια Κεραμάρη, όπου και τη διαχειρίζεται έως και σήμερα. Βασικό συστατικό για την συνεχή προτίμηση και την εμπιστοσύνη των επισκεπτών μας είναι το φιλικό περιβάλλον και η εξυπηρέτηση που εγγυώνται μοναδικές αναμνήσεις. Οικογενειακές διακοπές, διακοπές με φίλους και παρέα, διακοπές μεγάλης διάρκειας ή μόνο για λίγες μέρες… το Intra Mare, λόγω της τοποθεσίας του ενδείκνυται για κάθε είδους απόδραση και εστιάζει στην χαλάρωση και την άνεσή σας. Καλώς ήρθατε στο Intra Mare… Καλώς ήρθατε στη Θάσο…

Στο βορειότερο νησί του Αιγαίου, στην καταπράσινη Θάσο, αλλιώς γνωστή και ως το «Σμαραγδένιο νησί». Η πλούσια βλάστηση, τα καταπράσινα δάση και οι καταγάλανες θάλασσες που απαντώνται, δικαιολογούν απόλυτα τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό και καθιστούν τον τόπο έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό. Η παραδοχή της ομορφιάς του νησιού ξεκινάει από την αρχαιότητα, όπου την συναντάμε στην ελληνική μυθολογία. Το όνομά της φημολογείται ότι το πήρε από τον αδερφό της Ευρώπης, τον Θάσο, ο οποίος κατά την αναζήτηση της αδερφής του που είχε απαχθεί από τον Δία, μαγεύτηκε από την ομορφιά του νησιού και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο, ξεχνώντας τις εντολές του πατέρα τους, Αγήνορα.

Ένας τέτοιος παραμυθένιος τόπος δε θα έλειπε ποτέ από την Οδύσσεια και τα ταξίδια του πασίγνωστου Έλληνα θαλασσοπόρου, του Οδυσσέα. Φημολογείται ότι αποτέλεσε μυθολογικό του λιμάνι, καθώς συνδέεται είτε με το νησί της Καλυψούς, είτε με το νησί των Σειρήνων. Και στις δύο εκδοχές, πάντως, τονίζεται η μαγεία που αποπνέει το νησί και εκδηλώνονται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αρχαίων Θασίων που ήταν πιστοί στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.

Το κρασί, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτέλεσε βασικό τοπικό προϊόν, με το μεγαλύτερο μέρος του νησιού να καλύπτεται από αμπελώνες. Τα εύφορα εδάφη έδιναν απλόχερα τους καρπούς τους στους ντόπιους καλλιεργητές, χαρίζοντας τους ποικιλίες κρασιού εξαιρετικής ποιότητας. Στη σύγχρονη Θάσο, η καλλιέργεια του σταφυλιού αποτελεί δευτερεύουσα παραγωγή, καθώς από τον 18ο αιώνα και μετά έχουν κερδίσει έδαφος τα ελαιόδεντρα. Οι ελαιώνες είναι βασικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, καθώς πολλοί έχουν σαν βασικό τους επάγγελμα την καλλιέργεια και εμπορεία των παραγώγων της ελιάς. Ο εξαιρετικής ποιότητας καρπός της δε, αποτελεί αναγνωρίσιμο προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξίσου εξαιρετικής ποιότητας τοπικό προϊόν αποτελεί και το μέλι Θάσου. Παραγωγοί μελιού φέρνουν τις μέλισσές τους από όλη την Ελλάδα, για να επωφεληθούν από την πλούσια χλωρίδα του νησιού. Τα πεύκα και τα καταπράσινα δάση που καλύπτουν ολόκληρο το νησί αποτελούν πηγή για την παραγωγή μίας εξαιρετικής ποιότητας μελιού, πλούσιου σε αμέτρητα ευεργετικά συστατικά.

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του τόπου στους Θασίους είναι ο άφθονος υδάτινος πλούτος που περιβάλλει το νησί. Γαλάζια και φιλόξενα νερά, γεμάτα ζωή και διαφόρων ειδών ψάρια αποτελούν, από την αρχαιότητα ως και τις μέρες μας, βασικό λόγο για την ανάπτυξη της αλιείας. Ο θαλάσσιος πλούτος προσφέρει στο πιάτο μας μεγάλη ποικιλία θαλασσινών εδεσμάτων που ο κάθε επισκέπτης οφείλει να απολαύσει. Η πλούσια σύσταση του θαλασσινού νερού προσέφερε στους αρχαίους Θάσιους ακόμα ένα φημισμένο, στην εποχή του, προϊόν, το αλάτι, καθώς στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού υπήρχαν αλυκές. Το αλάτι προέκυπτε από την εξάτμιση θαλασσινού νερού μέσα σε μαρμάρινες λεκάνες, σκαλισμένες στις απολήξεις του βουνού, δίπλα στη θάλασσα. Η ποιότητα του αλατιού ήταν εξαιρετική, γεγονός που το έκανε να έχει παγκόσμια φήμη και αναγνώριση και να αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν της εποχής. 

Στις μέρες μας δεν υπάρχει εξόρυξη αλατιού, όμως ο χώρος είναι επισκέψιμος ως αρχαιολογικός προορισμός, μέσα στον ομώνυμο οικισμό. Οι λεκάνες όπου γινόταν η εξάτμιση ήταν αποτέλεσμα της εξόρυξης μαρμάρου, διαδικασία η οποία συμβαίνει μέχρι και τις μέρες μας. Το Θάσιο μάρμαρο είναι μοναδικό στον κόσμο ,με μία υπέροχη κατάλευκη σύσταση. Εκτός της ποιότητας του μαρμάρου, το στοιχείο εκείνο που έκανε το νησί να προτιμάται ιδιαίτερα είναι ότι τα περισσότερα λατομεία βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό ήταν καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και τη διάδοση του λευκού μαρμάρου, αφού με μεγάλη ευκολία τα μάρμαρα εξορύσσονταν και, με τη χρήση υδραυλικών γερανών, που θεωρούνταν εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας για την εποχή τους, φορτώνονταν σε εμπορικά πλοία και ξεκινούσαν το ταξίδι τους.

Η Θάσος, από την αρχαιότητα ακόμα, αποτέλεσε πολύτιμος τόπος , και γεωγραφικά και λόγω των προϊόντων της, για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Με την πάροδο των ετών άρχισε να εκτιμάται και ως ταξιδιωτικός προορισμός και να προσφέρει στους επισκέπτες της μοναδικές εμπειρίες. Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας άνοιξε καινούριους οικονομικούς ορίζοντες, όχι μόνο στους ντόπιους, αλλά και σε ξένους επενδυτές, με τον τουρισμό να αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο έσοδο στην τοπική οικονομία. Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη μαγεία του νησιού, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αποτελεί βασικό προορισμό χαλάρωσης και ηρεμίας.

Στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού εκτίνεται ο κόλπος της Χρυσής Ακτής και της Χρυσής Αμμουδιάς, από την Σκάλα Ποταμιάς ως την Σκάλα Παναγίας. Ο κόλπος έχει θερινές κατοικίες από την μία άκρη ως την άλλη, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ενιαίου οικισμού. Ξενοδοχειακές μονάδες και κάθε είδους καταλύματα είναι στη διάθεση του επισκέπτη και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία παροχών, ανάλογα με τις προτιμήσεις που υπάρχουν. Στο τελείωμα την παραλίας βρίσκουμε τον παραλιακό δρόμο που ενώνει την μία άκρη του κόλπου με την άλλη. Κατά μήκος του υπάρχουν εξαιρετικές ταβέρνες πάνω στο κύμα, λαϊκές τέχνες για αγορά δώρων και αναμνηστικών, μπαρ όπου μπορείς να απολαύσεις μία δροσερή μπίρα ή γραφικά καφενεία που μπορείς να δοκιμάσεις κάποια τοπική ποικιλία τσίπουρου με σπιτικό χειροποίητο μεζέ.

Φυσικά, στη διάθεση των επισκεπτών, υπάρχουν και σουπερ μάρκετ, ιατρείο, ATM και άλλα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης. Η παραλία έχει μήκος περίπου 4.5 χιλιόμετρα και είναι φημισμένη για την ψιλή της άμμο με το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, από την οποία πήραν και το όνομά τους οι δύο παραλίες: Χρυσή Ακτή και Χρυσή Αμμουδιά. Τα καταγάλανα νερά είναι ιδανικά για παιδικές αταξίες, αφού έχουν ιδανικό βάθος για να πλατσουρίζουν οι μικροί εξερευνητές μας. Πάνω από τον κόλπο υψώνεται ο ορεινός και καταπράσινος όγκος του όρους Υψάριο (Ψαριό) και πάνω τους διακρίνονται οι οικισμοί της Ποταμιάς και της Παναγίας. Στα χρόνια των πειρατών η δασώδης βλάστηση κρατούσε τους κατοίκους της περιοχής προφυλαγμένους από τους θαλάσσιους εισβολείς. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, καταπράσινο και καταγάλανο… οι εντάσεις της φύσης, συνδυάζονται με τέτοιο απόλυτο και μοναδικό τρόπο, που, με τα χρόνια, το μικρό γραφικό ψαροχώρι έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.